Antwoord op open brief aangaande Tore Solli en EK selectie

ik antwoord op de open brief van Sandefjord Skøiteklubb over de standpunten/visie wat betreft de selectie voor het EK. Ik ben eerder niet gecontacteerd door Sandefjord Skøiteklubb over deze zaak maar zie dat deze eerste communicatie gebeurd in de vorm van een open brief.

Zoals ik schrijf in mijn kerstbrief heeft het NSF bestuur de verantwoordelijkheid voor de selectie gedelegeerd aan de sportieve leiding. Dat is niet nieuw voor de EK selectie maar was en is zo voor alle selecties van de NSF.

In deze concrete selectie is het bestuur geïnformeerd over de beslissingen en overwegingen die zijn gemaakt met de gedachte dat het beste team Noorwegen zal vertegenwoordigen op het EK en dat het hoofddoel is om het maximaal aantal plaatsen te verzekeren voor het WK op de thuisbaan.

Wat betreft de selectiecriteria, die vertellen dat het NK Allround en de Worldcups selectiewedstrijden zijn voor het EK. Het staat niet in de selectiecriteria dat de eerste 3 of 4 automatisch gekwalificeerd zijn voor het EK. Op de uitslaglijsten zien we dat Øystein Grødum Tore Solli heeft verslagen in alle wedstrijden voor het NK Allround, die werd verreden op een buitenbaan en onder ongelijke omstandigheden.

Het is leuk dat Tore Solli zo'n goed seizoen met veel vooruitgang heeft zover, en het is begrijpelijk dat hij teleurgesteld is dat een bronzen medaille niet inhoud dat hij geplaatst is voor het EK. Tegelijkertijd geeft hij nu een kans op om een EK plek te verzekeren door zijn vorm op lange afstanden te laten zien en zo een plaats te pakken. Dit besluit ontving hij al 22 december en zo heeft hij net als zijn concurrenten de tijd en mogelijkheid gehad om zich voor te bereiden op zowel dit duel als het EK. De al reeds geplaatsten gaan toch ja ook een wedstrijd rijden 2 januari in Hamar!

Het bestuur excuseert zich voor het feit dat de communicatie over de selectie en criteria blijkbaar zo vol fouten word opgevat. Het bestuur werkt continu aan verbetering van de communicatie in onze organisatie en kijken vooral naar de communicatie wat betreft selecties.

Wij zien in ieder geval geen reden om jullie verzoek tegemoet te komen om de skate-off af te lasten. We zien in de skate-off een mogelijkheid in een tot nu toe moeilijke en gelijke selectie de beste schaatsers te halen om een maximaal aantal plaatsen te krijgen op ons eigen WK in het Vikingskipet. We hopen dat Tore Solli deze sportieve uitdaging aanneemt, wat een goede stap verder kan zijn voor hem als een doorbrekende topschaatser

sportieve groeten

Vibecke Sørensen voorzitter NSF