Solli start niet in skate-off

Tore Solli weigert om een skate-off te te gaan rijden, 2 januari in het Vikingskipet. Hij meent dat brons op het NK Allround genoeg zou moeten zijn voor EK selectie.

Daarom schreef de sportief leider van Sandefjord Skøiteclub, John Arthur Olafsen, een open brief naar bondspresident Vibecke Sørensen, waar hij verklaart dat Tolle Solli niet aan de start zal staan bij de skate-off in het Vikingskipet

Veranderen spelregels
We hebben de brief gestuurd omdat de Noorse Schaatsbond (NSF) nog een keer de spelregels heeft veranderd voor EK selectie. Maandag werden de tijdsverschillen geintroduceerd. Dat was in het voordeel van Solli, maar genoeg is genoeg vinden wij. De EK selectie lijkt op een een parodie zegt Olafsen.

Oneens over de regels
Hij meent dat de NSF de regels voor de EK selectie meerdere malen veranderd heeft. Olafsen ziet geen reden waarom de NSF een ''re-kwalificatie'' zal organiseren om de EK plaatsen.
-we moeten duidelijkheid hebben welke selectieregels op voorhand gelden. We kunnen niet werken met spelregels die steeds veranderen zegt Olafsen. Daar is de NSF het niet mee eens.
-we hebben en hadden de zelfde spelregels voor selectie voor EK de 5 jaren dat ik hier werk zegt Øystein Haugen, sportief leider van de NSF

Onhoudbaar
Solli is de enige die Worldcups heeft gereden en bij de eerste 4 op het NK Allround is geeindigd. Dat is te belachelijk. Daarnaast vinden wij het wonderlijk dat men een kwalificeringsronde moet rijden, wanneer Solli de afgelopen tijd goed gepresteerd heeft zegt Olafsen. Hij vind dat het onhoudbaar en onrechtvaardig is dat de voorwaarden voor EK selectie tussentijds veranderen.

Grødum is beter geweest
De selectie is niet alleen gebasseerd op het NK maar ook op de Worldcups. Grødum in de Worldcups veel beter dan Solli. Daarom vinden wij dat het fair is dat Solli een mogelijkheid krijgt om te laten zien dat hij in zo'n goede vorm is als hij op het NK liet zien. Daarnaast was het NK op een buitenbaan terwijl het EK op een binnenbaan plaatsvind, net als de worldcups zegt Haugen. Olafsen vind daarentegen dat Solli goed gepresteerd heeft de afgelopen tijd, hij presteerde op het NM en dat is voldoende
.-de sportief leiders van de NSF hebben te grote volmachten en dat was de reden waarom we een open brief hebben geschreven naar de president van de bond, Vibecke Sørsensen, zodat dit haar en het bestuur kan benauwen. Hij vind dat de NSF de ''trainingsgerelateerde gronden'' wat betref de EK selectie te ver heeft doorgevoerd en dat Sollis prestaties op het NK genoeg zou moeten zijn voor een EK plaats.

De beste ploeg naar het EK
-Het doel van mij is om de beste ploeg mee te hebben naar het EK en met zoveel mogelijk naar het Wk te gaan in februari zegt Haugen. Solli weigert echter te starten in de skate-off om een EK plaats-de prestaties die ik geleverd heb op het NK zouden goed genoeg moeten zijn voor een EK plaats. Ik versloeg Øystein Grødum daar op de 5km en dat is de afstand die ik moet rijden tegen Øystein Grødum in het Vikingskipet zegt Tore Solli.
Solli ontving dinsdag massale steun via mail. Vier supporters in Nederland startten een uitgebreide blog en een steungroep op facebook om hun support te tonen aan het talent uit Sandefjord
-dat is geweldig vleiend zegt Solli

(artikel is gepubliceerd in Sandefjords Blad, woensdag 31 december)