Open brief voor Vibecke Sørensen, president van de Noorse schaatsbond

Bronzen medaille winnaar op het NK Allround - Tore Solli - neemt niet deel in onrechtvaardige rematch om EK plaats

De Sandefjord schaatser Tore Solli eindigde op de 3de plaats in het eindklassement op het NK Allround 2009, 20-21 december in Gol. Met daarnaast solide progressie en goede resultaten in zijn debuutseizoen in de Worldcup heeft Solli zich daarmee gekwalificeerd voor 1 van de 4 plaatsen die Noorwegen heeft op het EK Allround in Heerenveen 9-11 januari 2009 in overeenstemming met de eigen selectiecriteria van de Noorse schaatsbond voor het EK. Solli kon daarmee gaan beginnen aan het voorbereiden op het EK en zich volledig focussen hierop de 2 en halve week tot het kampioenschap.

De EK voorbereidingen kregen echter een kink in de kabel. Het bestuur van de NSF maakte 22 december al bekend dat bronzen medaillewinnaar Solli en de nummer 4 (Lars Kvaalen) zich moeten voorbereiden op een zogenoemde ''skate-off'' tegen respectievelijk Øystein Grødum (5000m) en nummer 5 Henrik Christiansen (1500m en 5000m). De ontmoeting zal 2 januari om 10.00 uur plaatsvinden in het Vikingskipet in Hamar. De reden is dat men wenst om zoveel mogelijk Noren aan de start te hebben tijdens het WK Allround in Hamar 7-8 februari. EK resultaten gelden als kwalificatie voor deelnamen aan het EK en de Noorse schaatsbond wil daarom 2 schaatsers naar het EK sturen met capaciteiten waardoor 1 zich kan plaatsen bij de beste 8 op de 5km en daarmee zich kan kwalificeren voor het EK en 1 die zich bij de beste 16 kan rijden na 3 afstanden en zich daarmee kwalificeert voor WK deelname.

Tore Solli is teleurgesteld over het besluit van de Noorse Schaatsbond om een skate-off te organiseren en hij en Sandefjord Skøiteklubb (SSK) vinden het totaal onrechtvaardig dat het in realiteit een re-kwalificering is voor het EK nadat de kwalificering is gedaan overeenkomstig met de door de bond opgestelde selectiecriteria. Nu Tore Solli en Lars Kvaalen nog een keer moeten vlammen, ervaren Tore Solli en SSK dat men deelgenomen heeft in EK-kwalificatie met verkeerde/foute voorwaarden. Wanneer het bondsbestuur het begeleidings/trainersteam na 1 nacht volmacht geeft om een totaal nieuw iets in te voeren in de Noorse schaatstraditie, een zogenoemde ''skate-off'' kan het gezien worden als dat de resultaten van de EK kwalificatie niet waren zoals gehoopt en dat men na de tijd wil zoeken naar een manier om deze te veranderen overeenkomstig met andere agenda’s. Het word erg moeilijk om zich te richten op een kwalificatieproceduree die na de tijd niet reëel blijkt te zijn. Tore Solli heeft in overleg met Trainer en sportief leider van SSK J. Arthur Olafsen besloten om niet deel te nemen aan de wedstrijd in het Vikingskipet vanwege bovenstaande redenen, zelfs als dat zou betekenen dat hij niet naar het EK mag.

Sandefjord Skøiteklubb stelt zich ook vragen bij de communicatie rond de skate-off. 29 december ontving de club voor de eerste keer de verlangde schriftelijke informatie per e-mail over het verloop van de skate-off in het Vikingskipet. Zonder verdere argumentatie heeft men expliciete eisen gesteld aan de tijden. Zo moet Grødum Solli verslaan met 4 sec. om geselecteerd te worden en voor Lars Kvaalen geld een voorsprong van 0.8 sec. op Henrik Christiansen op een bedachte 500m. Waarom zijn deze expliciete eisen gesteld?

De club meent ook dat wonderlijk is dat de voorzitter van de bond in haar kerstbrief schrijft dat het bestuur de verantwoordelijkheid voor de EK selectie gedelegeerd heeft aan de sportieve leiders. Heeft het bestuur daarmee de sportief leiders aanleiding gegeven om per direct een nieuw kwalificeringinstituut, de skate-off, in te stellen? Het bestuur moet niet vergeten dat wanneer men de verantwoordelijkheid verdeeld door delegering, dat het bestuur uiteindelijk zelf verantwoordelijk is in de jaarvergadering en de regels van de bond waarbinnen de sportieve leiders moeten werken. Het bestuur heeft niet de competenties om zich zelf te distantiëren van de verantwoordelijkheid van handelingen van onderliggende organisatieleden. Dat kan alleen de jaarvergadering doen binnen de regels van de bond.

Sandefjord Skøiteklubb is verder bezorgd voor de machtsverhoudingen in de Noorse schaatssport als gevolg van de ontstane situatie. Van buitenaf zal de selectieprocedure voor komende Ek"s alleen nog opgevat kunnen worden als iets wat een parodie nadert. Dat zal alleen maar de schaatssport schaden, in het algemeen en vooral wat betreft sponsors.

Kijkend naar bovenstaande vinden wij het onacceptabel dat kandidaten die zich gekwalificeerd hebben volgens de eigen regels en criteria van de NSF zich nu moeten voorbereiden op een haastig besloten re-kwalificering. Wij verzoeken daarom het bondsbestuur om de skate-off 2 januri in het Vikingskipet niet door te laten gaan, de EK-selectie definitief te maken en de ploeg zich rustig te laten voorbereiden op het grote kampioenschap

met schaatsgroeten

J. Arthur Olafsen
sportief leider SSK