-Voel me in de rug gestoken.

(vertaling van krantenartikel, gepubliceerd op de website van Sandefjords Blad op woensdag 24 december en geschreven door Alf Tore Bergsli)

Na een 3de plaats dit weekend dacht Tore Solli dat het EK zeker was. Nu moet hij zich opnieuw kwalificeren. Het EK is een doel geweest waar ik hard voor gewerkt heb om te behalen. Nu mij dat echt gelukt is word ik gestraft. Dat voelt als een steek in me rug zegt een teleurgestelde en kwade Tore Solli van Sandefjord Skøiteklubb

Moet deelnemen aan 'rematch'
Afgelopen weekend eindigde de schaatser op een 'sensationele' derde plaats op het NK Allround. Zowel Solli als zijn begeleidingsteam dachten dat daarmee een plaats verzekerd was op het EK in Nederland 8-9 januari. Echter, de Noorse schaatsbond eist dat 4 schaatsers concurreren om 2 van de EK plaatsen in een zogenoemde skate off 2 januari. Daar moet Solli een 5000m rijden tegen Øystein Grødum, een schaatser die hij 3 plekken voorbleef op het NK.
Gezien het feit dat ik Grødum zo ruim versloeg, zou een rematch niet nodig moeten zijn. De bond treed onsportief en onrechtvaardig op meent Solli.
Ook het puur praktische aspect om één afstand te rijden in Hamar, gelijk na nieuwjaarsdag is frustrerend voor het jonge schaatstalent en zijn begeleidingsteam.

Geen automatiek
Øystein Haugen van de Noorse schaatsbond verdedigd de beslissing van een skate-ff. Hij wenst te onderstrepen dat er alleen sportieve redenen meespelen in dit besluit.Het is niet automatisch zo dat de eerste 4 van een NK de eerste 4 zijn die naar het EK gaan. Solli heeft het goed gedaan op het NK nu, maar Grødum heeft eerder goed gepresteerd in de Worldcup en op de 5000m zegt hij.
Hebben jullie eerder een skate-off georganiseerd op deze manier?
Nee op seniorenniveau hebben we dat niet eerder gedaan zegt Haugen. Hij ontkent dat het onacceptabel kan werken dat schaatsers aan de start moeten staan voor een kwaliciseringswedstrijd gelijk naar het nieuwjaarsweekend, een week voor het verderliggende EK. Zo is dat in de topsport. Als een topsporter fulltime met schaatsen bezig is, moet hij er staan wanneer hij er moet staan zegt Haugen.