Noors kampioenschap Allround en waarom Tore naar Heerenveen zou moeten!

Het Noors kampioenschap Allround vond 20-21 december plaats op de natuurijsbaan van Gol. Van tevoren was al duidelijk dat het een erg spannend NK zou gaan worden met veel kanshebbers voor een EK ticket waarvan er 4 beschikbaar waren voor Noorwegen.

Het wordt inderdaad een erg mooi en spannend NK! Håvard Bøkko rijdt 4 fantastische races en wordt met grote voorsprong Noors kampioen. Sverre Haugli behaalt een mooie 2de plaats, Tore Solli wordt heel knap 3de door een erg goede 5 en 10km en daarnaast ook een degelijke 500m en 1500m en Lars Kvaalen behaalt een 4de plaats. 5de wordt Henrik Christiansen en een 6de plek is er voor Øystein Grødum.

Maandag 22 december wordt de selectie voor het EK Allround gepubliceerd op de website van de Noorse schaatsbond. Håvard Bøkko en Sverre Haugli zijn verzekerd van een plek. Tore Solli niet. Hij moet een skate-off gaan rijden tegen Øystein Grødum op een lange afstand. Daarnaast moeten Lars Kvaalen en Henrik Christiansen een skate-off gaan rijden op een korte afstand voor het 4de ticket.

Even de resultaten van Tore Solli en Øystein Grødum op een rijtje:

500m:
14. Tore 39.87
21. Øystein 41.54

1500m:
8. Tore 1.57.53
10. Øystein 1.58.34

5000m
2. Tore 6.57.63
4. Øystein 7.01.12

10.000m
2. Øystein 14.02.11
3. Tore 14.03.61

eindklassement
3. Tore 162.989
6 Øystein 165.217

Waarom is Tore niet gewoon gekwalificeerd voor het EK?!? Is een 3de plek niet goed genoeg daarvoor? En waarom moet hij dan een skate-off rijden tegen de nummer 6?!? Naar onze mening is dat compleet belachelijk en wel om de volgende redenen.

* Tore was op de 500m, 1500m, 5000m en in het eindklassement (veel) beter dan Øystein. Alleen op de 10km is Øystein 1.5 sec. sneller.

* Het is een Allroundkampioenschap. Daarom zou het eindklassement het belangrijkste moeten zijn. Daarin in is Tore 3 plekken hoger geeindigd dan Øystein en met een verschil van 2.228 punten.

*Het NK is normaal verlopen voor zowel Tore als Øystein. Er was geen sprake van blessures of ziekte voor/tijdens het NK en de omstandigheden waren, ondanks dat het NK op een buitenbaan plaatsvond, gelijk.

*De selectiecriteria van de Noorse schaatsbond geven aan dat de resultaten van de kwalificatiewedstrijden bindend zijn (''Amerikaanse selectie''). Tore zit bij de eerste 4, Øystein niet.

*Ook de Worldcupwedstrijden gelden als kwalificiatiemoment en daarin was Øystein vaak beter dan Tore maar dit waren lange afstanden en wat heeft een heel goed NK Allround rijden dan nog voor zin? Blijkbaar niet veel.

*De selectie wordt gemaakt door Peter Mueller en Øystein Haugen. Dat zijn de trainer en sportchef van het nationale team maar ook van het bondsteam waar Øystein bij zit. Onder andere Tore zit niet bij dat team. Het zou niet mogen dat de trainer en sportchef van een paar van de schaatsers de selectie zouden mogen maken voor de internationale wedstrijden zoals het EK. Dit zou moeten gebeuren door een onafhankelijke commissie.

*Blijkbaar twijfelen Mueller en Haugen eraan of Tore wel goed genoeg is voor het EK. Maar waarom zou iemand die 6de wordt dan beter zijn? En waarom wordt bij de dames Hege Bøkko wel geselecteerd die nog niet eens de limiet heeft gereden om te mogen deelnemen aan het EK. Is dat dan wel goed genoeg?

*Tore zal met Øystein gaan strijden om 1 plek terwijl Lars en Henrik strijden om de laatste plek. Mocht Tore verliezen, dan gaan er 2 mensen naar het EK die hij op het NK verslagen heeft.

*Waarom dan ook nog alleen een skate-off over een lange afstand. Het gaat om een Allround kampioenschap dus dat betekend goed presteren op zowel korte als lange afstanden.