Svar på åpent brev ang. Tore Solli og EM uttak

Jeg viser til åpent brev fra Sandefjord skøyteklubb vedrørende synspunkter omkring NSFs uttak til EM. Jeg har tidligere ikke vært kontaktet av Sandefjord skøyteklubb i saken, men registrerer at denne første henvendelsen skjer i form av et åpent brev.

Som jeg skriver i mitt julebrev, har NSF styret delegert ansvar for uttak til den sportslige ledelsen. Dette er ikke nytt forut for EM-uttaket, men har vært og er gjeldende for alle uttak i NSF regi.

I dette konkrete uttaket er styret orientert om de vurderinger og overveielser som er gjort med tanke på at det beste laget skal representere i EM, og at et hovedmål for EM er å sikre Norge full kvote for VM på hjemmebane. Full kvote kan Norge eksempelvis få ved at alle våre løpere er blant de 16 beste etter tre distanser, eller har gode plasseringer på 5000m dvs helst blant de åtte beste.

I henhold til uttakskriteriene presiseres det at NM og World Cup er uttaksstevner til EM. Det står ikke i uttakskriteriene at de 3 eller 4 første i NM automatisk er kvalifisert til EM. Det er med gode 5000-løp Tore Solli og Øystein Grødum har sjanse til å skaffe Norge kvote til VM. Fra resultatlistene ser vi at Øystein Grødum har slått Tore Solli i samtlige stevner unntatt NM som foregikk på utendørs is og under ujevne forhold.

Det er gledelig at Tore Solli har hatt en så fin og fremgangsrik sesong sålangt, og det er forståelig at han er skuffet over at en bronsemedalje i NM ikke holder til en sikker EM-plass. Samtidig gis han nå en sjanse for å sikre seg EM-plassen ved å vise sin langdistanseform og ta plassen gjennom skate-off. Denne beskjeden fikk han allerede 22. desember, og således har han i likhet med sin konkurrenter hatt tid og mulighet til å forberede seg både til denne duellen og til EM 9.-11. januar. De allerede uttatte til EM stiller jo også til løp på Hamar 2. januar!

Styret i NSF beklager hvis kommunikasjonen omkring uttak og kriterier oppfattes som mangelfull. Styret jobber kontinuerlig med å forbedre kommunikasjonen i vår organisasjon, og vil spesielt se på kommunikasjon rundt uttak.

Vi ser likevel ikke grunnlag for å imøtekomme deres oppfordring om å la skate-off bero. Vi ser på skate-off som en mulighet i et vanskelig og jevnt uttak til nettopp å ta ut de beste for å få maksimal kvote under vårt eget VM i Vikingskipet. Vi håper Tore Solli tar denne sportslige utfordringen som kan være et godt skritt videre for ham som en gryende toppløper.

Sportslig hilsen

Vibecke Sørensen President NSF